Vedení účetnictví a daňové evidence

Je pro Vás vedení účetnictví noční můrou?

Nechcete dalšího zaměstnance na půl úvazku?

Chcete se zbavit starostí o Vaše faktury?

Daňové, účetní a finanční poradenství

Chcete poradit s Vašimi financemi?

Potřebujete nezávislého konzultanta?

Rádi byste měli více volného času?



Daňové přiznání k daním z příjmů u poplatníků daně z příjmů fyzických a právnických osob za rok 2019 bude možné bez sankce podat až do 18. srpna. Opatření se nevztahuje na subjekty spravované Specializovaným finančním úřadem.

https://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/media-a-verejnost/tiskove-zpravy/tz-2020/terminy-pro-podani-a-zaplaceni-nekterych-dani-bez-sankci-10740

Tzv. Liberační balíček III prodlužuje a rozšiřuje některá prominutí daně, příslušenství daně a správních poplatků z důvodu mimořádné události způsobené šířením koronaviru. Podle ministryně financí Aleny Schillerové je hlavním důvodem to, aby podnikatelé a živnostníci získali ještě více času pro podání svých přiznání a na zaplacení daně z příjmu. Tím jim zůstanou ponechané důležité finanční prostředky k překonání těžkého období.

Daň z příjmů
Poplatníkům daně z příjmů fyzických a právnických osob se promíjí pokuta za pozdě podané daňové přiznání a úrok za pozdě zaplacenou daň za zdaňovací období 2019 v případech, kdy je zákonná povinnost podat daňové přiznání do 1. dubna, resp. 1. července, bude-li daňové přiznání podáno a daň zaplacena do 18. srpna 2020. Pokud do 18. srpna 2020 poplatníci nepodají daňové přiznání a neuhradí daň, budou se jim sankce za pozdní podání a pozdní úhradu počítat od začátku zákonné lhůty, tj. od 1. dubna, resp. od 1. července a to do dne podání nebo do dne zaplacení.

Prominutí sankce podle Liberačního balíčku III se nevztahuje na daňové subjekty spravované Specializovaným finančním úřadem (SFÚ). Jedná se o právnické osoby založené za účelem podnikání, která dosáhly obratu více než 2 mld. Kč. Dále se jedná o banky, spořitelny, či pojišťovny.

Daň z nabytí nemovitých věcí
V případech daně z nabytí nemovitých věcí, kdy poslední den lhůty pro podání daňového přiznání a splatnost daně nastane v období od 31. 3. 2020 až 30. 11. 2020, budou prominuty sankce související s pozdním podáním daňového přiznání a s pozdní úhradou daně pokud bude daňové přiznání podáno a daň uhrazena do 31. 12. 2020.

Daň z přidané hodnoty
Finanční správa upozorňuje plátce DPH, že 31. 7. 2020 končí účinnost některých prominutí v oblasti DPH. Jedná se především o automatické prominutí pokuty 1.000 Kč za pozdní podání kontrolního hlášení (bez výzvy správce daně) a prominutí pokut ve výši 10, 30 nebo 50 tisíc Kč za porušení povinností souvisejících s kontrolním hlášením v důsledku působení mimořádných opatření. Dále také již nebude ke stejnému datu automaticky prominuta pokuta za pozdní podání daňového přiznání k DPH, jejíž prominutí je vázáno na současné prominutí pokuty za porušení povinností souvisejících s kontrolním hlášením v důsledku působení mimořádných opatření.

V této souvislosti doporučujeme plátcům DPH, aby co nejdříve předložili podání v oblasti DPH, která nebyla doposud podána z důvodu vlivu mimořádné události a u kterých již uplynula zákonná lhůta.

Shrnutí termínů pro plnění povinností bez sankce na dani z příjmů a daně z nabytí nemovitých věcí

    1. července 2020 – termín pro subjekty spravované SFÚ
    18. srpna 2020 – ostatní fyzické a právnické osoby
    31. prosince 2020 – daň z nabytí nemovitých věcí

Zdroj: https://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/media-a-verejnost/tiskove-zpravy/tz-2020/terminy-pro-podani-a-zaplaceni-nekterych-dani-bez-sankci-10740